Als CTO of ICT architect kom je regelmatig in een lastig parket terecht. Je licht een project team toe hoe hun investeringen in technologie toekomstvast, uitbreidbaar en goed onderhoudbaar kunnen worden gedaan. En je weet dat dit op gespannen voet staat met hun planning en budget.
Ik liep laatst tegen een metafoor aan die actueel is ;-) maar die ook blijkt aan te slaan bij een breder publiek: de ‘technologie schuld’. Een goede metafoor maakt zaken eenvoudiger en beter bespreekbaar, de ‘technologie schuld’ doet dat hopelijk ook voor u.
Technologie schuld
Wanneer je vanwege tijdsdruk of andere overwegingen kiest voor een technisch suboptimale oplossing in een project ga je een technologie schuld aan. Dit betekent, net als bij reguliere schulden, dat je die schuld ooit moet aflossen, intussen rente moet betalen en eventueel een boete als je te laat bent met rente of aflossing. In ICT staat aflossen voor het alsnog aanbrengen van de juiste oplossing, intussen betaal je rente in de vorm van hogere onderhoudskosten voor de tijdelijke oplossing. Als je niet tijdig het extra onderhoud pleegt kunnen onverwachte problemen leiden tot kosten: de boete. En uiteindelijk zul je het probleem toch moeten oplossen: de aflossing.
Allemaal op dezelfde pagina…
Nu wil ik daarmee NIET zeggen dat je altijd direct de ideale oplossing moet kiezen. Waar het om gaat is dat betrokkenen bij een project gezamenlijk de schuld aangaan, zich realiseren dat er rente betaald moet worden en ooit afgelost!
Bewuste risico’s
Bij de bouw van fysieke behuizing is het nemen van risico’s onbespreekbaar, de kans op verlies van menselijk leven dient zo klein mogelijk te zijn. Van mijn twee broers, beiden bouwkundig ingenieurs, leerde ik dat na zorgvuldige calculatie van stalen fundatie de uitkomst met 2 wordt vermenigvuldigd. Waarom? Just to be sure…
In ICT is dit soort voorzichtigheid niet nodig, toch? Mijn waarneming is dat we gemakkelijk schulden aangaan, vaak met het idee dat we onder aflossing van de schuld uit zullen komen. En soms is dat ook zo. Toch denk ik dat we ons in toenemende mate moeten afvragen welke invloed ICT systemen hebben op onze kwaliteit van leven. En dienovereenkomstig keuzes maken! Het bespreken van technologie schuld en bijbehorende consequenties draagt hopelijk bij aan de transparantie van de consequenties van keuzes.
Mike (november/2008)