It's right to be wrong

Michael van Wetering ✝ 2021

​Strategic Advisor Innovation, interpreter on technology for education

Next Web 2012, Social Web: vloek of zegen? Cloud: motor van innovatie

De Next Web conferentie 2012 (TNW2012) in Amsterdam is een internationale conferentie met 1600 deelnemers uit 85 landen die praten over nieuwe ontwikkelingen op het Web. Wat zijn de belangrijkste trends die internet startups proberen op te pikken of zelf neer te zetten, daarbij volop gebruikmakend van de bouwblokken die de cloud hen biedt? En is het sociale web nu een vloek of een zegen?

Cloud als motor van Innovatie

Cloudservices als bouwblokken van innovatieve internet startups zijn zo vanzelfsprekend dat ze nauwelijks nog expliciet besproken worden. In het Nederlands bedrijfsleven en het onderwijs wordt (terecht) bezorgd gesproken over de privacy implicaties van het gebruik van clouddiensten. In de internationale webindustrie ligt de nadruk echter vooral op het feit dat cloudservices (opslag, rekenkracht en eenvoudig online benaderbare gegevens) via snelle netwerkverbindingen ter beschikking staan van eenieder met een idee en wat tijd om te programmeren.

Op zich is het verfrissend om ook eens zo te kijken naar de cloud als stuwende kracht achter nieuwe innovatieve dienstverlening, als motor van innovatie. Zeker in het nederlands onderwijs bieden clouddiensten instellingen unieke kansen om vernieuwingen door te voeren die voorheen veel meer tijd en/of prohibitieve investeringen zouden vragen. Zorgen rond privacy mogen niet leiden tot terughoudendheid, nu meer dan ooit is verniewend vermogen bij instellingen noodzakelijk. De cloud biedt dat, laten we daar enthousiast en dankbaar gebruik van maken.

Het sociale web: vloek of zegen?

Alle verhalen op de conferentie van 2012 hebben een onderwerp gemeen: Social. De twee uiteinden van het visie-spectrum over social worden plichtsgetrouw ingenomen door Robert Scoble en Andrew Keen. Robert Scoble vertelt als professioneel trendwatcher en ubergeek vol vuur over de implicaties van het sociale web en hoe de verhoudingen in de internet economie zullen verschuiven door de waarde van de informatie over uw en mijn gedrag op o.a. Facebook, Google(+) en Twitter.

Andrew Keen herhaalt zijn trucje van het vorige web. In zijn boek ' Cult of the Amateur' waarschuwde hij voor de teloorgang van de kwaliteit van online informatie doordat iedereen op het 2.0 web kan publiceren. Een vraagstuk waar de betaalde nieuwsindustrie nog steeds mee worstelt. In zijn nieuwe boek 'Digital Vertigo, How today's online social revolution is dividing, diminishing and disorienting us' trekt hij, enigzins voorstelbaar, van leer over de gevaren van het sociale web. Hij noemt de huidige ontwikkelingen (opnieuw) een cult, een niet echt bestaande ontwikkeling waar naar zijn smaak veel te veel waarde aan wordt gehecht.

Zoals te doen gebruikelijk bij extreme standpunten zit in beiden wel een kern van waarheid. De komende jaren zullen uitwijzen wie het dichtst bij de waarheid zat. Uw en mijn gedrag online wordt al jaren te gelde gemaakt door Google in advertenties die de meeste mensen niet eens meer opvallen. Dat met ons gedrag op sociale platforms hetzelfde gebeurt hoeft niemand te verbazen, waar Keen wel een punt heeft is dat nog lang niet iedereen zich realiseert wat sociale netwerken als Facebook allemaal verzamelen over ons en wat ze daarmee (kunnen) doen. Het is van belang om bewustwording rond dat aspect van ons online gedrag te bevorderen, dan kunnen we prima zelf verstandige beslissingen blijven nemen over ons online gedrag, zoals we dat in de 'echte' wereld ook doen.

Eervolle vermeldingen: Mark Randall & Phil Libin

Twee in mijn ogen memorabele presentaties van TNW2012 waren van voornoemde heren. Mark Randall, Chief Strategist bij Adobe hield een bevlogen betoog over innovatie met een paar mooie oneliners zoals: 'The best way to predict the future is to invent it'. Hij benadrukte dat falen helemaal geen falen is maar het verzamelen van informatie. Snel falen is veel leren, langzaam falen dat is pas een probleem. En dat experimenteren doe je met behulp van Solo-Storming, een goede mix van mensen apart laten nadenken, want brainstormen in groepen dat is niet effectief concludeerde hij uit onderzoek.

Phil Libin, CEO van de zeer succesvolle online life-logging dienst Evernote (al je notities incl. attachments staan online bereikbaar vanaf elk apparaat wat je hebt), maakte een onderscheid tussen twee soorten diensten waar veel belangstelling voor is bij gebruikers: voor killing time (b.v. Facebook & Angry Birds) en saving time (b.v. Evernote). In beide categorieen is het volgens Phil beter dan ooit mogelijk goede producten te lanceren door de combinatie van Smart Devices (o.a. de eenvoud van App Stores), Open Cloud infrastructuur als motor, Freemium Economics en het Sociale Web. Bij het laatste stelde hij dat de enige reden dat een goed product via sociale media niet bekend zou raken bij het grote publiek zou kunnen zijn dat het geen goed product is… Evernote zelf is ook volledig gebaseed op het Freemium model, het is een gratis dienst waarbij niet wordt aangedrongen dat je gaat betalen. 'It's more important that you stay, then that you pay'. Zijn ervaring is dat gebruikers uiteindelijk de bereidheid ontwikkelen te betalen omdat ze clouddiensten over tijd steeds meer gaan waarderen. Het succes van Evernote geeft hem gelijk, 100.000 nieuwe gebruikers per dag stuwen het totaal aantal gebruikers richting de 30 miljoen, waarvan steeds meer mensen blijven hangen en steeds meer mensen gaan betalen omdat ze dat willen.

Welke implicaties het sociale web heeft voor de bredree maatschappij en/of specifiek het onderwijs is lastig concreet te maken. Omdat het grote impact heeft op de manier waarop online informatie wordt verspreid en gevonden kan die invloed op onderwijs volgens mij niet uitblijven.

Mike (April/2012)

[N.B. Deze post is ook gepubliceerd op de innovatieblog van Kennisnet, waar ik werkzaam ben als Manager van de afdeling Innovatie.]

 

Posted in