It's right to be wrong

Michael van Wetering ✝ 2021

​Strategic Advisor Innovation, interpreter on technology for education

Afscheid van Steve Jobs

Het zal niemand ontgaan zijn dat Steve Jobs, mede oprichter en tot voor kort CEO van Apple deze maand overleed.Er wordt veel over geschreven, één van de mooiere stukken is van Stephen Fry die zonder valse emotie heel goed beschrijft waarom Steve Jobs zovelen bezig hield (met dank aan One More Things Koen voor de tip). Het is opvallend hoeveel ‘beste vrienden’ Steve Jobs opeens lijkt te hebben onder gevestigde bloggers, Fry beschrijft zijn relatie met Steve Jobs met verfrissende integriteit.

Verlies

Ik heb me de afgelopen weken afgevraagd waarom ik zo werd geraakt door het overlijden van een man die ik nooit persoonlijk ontmoet of zelfs ‘live’ heb horen spreken. Mijn voorlopig antwoord, misschien denk ik er over een jaar anders over, is dat ik rouw om het verlies van een inspirator. Iemand die ‘anders’ durfde te zijn, geloofde in zijn eigen visie en daarin niet bang was voor de afkeur van zijn omgeving. Een angst die de meeste mensen weerhoudt van het uiten van eigen, afwijkende ideeën ten opzichte van de status quo. Ikzelf worstel een beetje met een dubbel gevoel. Lekker belangrijk, er is iemand overleden die je helemaal niet kent. Cynische reacties zijn volop te lezen in de diverse fora. Maar toch: ik voel verlies, spijt dat deze man niet nog 10 jaar verassende en wellicht briljante dingen had kunnen doen. En verlies, hoezeer op afstand ook, leid tot bezinning. Ik heb me, vast velen met mij, toch weer voorgenomen om wat eigenwijzer te zijn in mijn eigen overtuigingen. Vrij naar Steve: ‘Think different, let’s make a dent in the Universe’.

Nalatenschap

De nalatenschap van Steve Jobs, naast de veelbeschreven producten en getransformeerde markten en industrieën, bestaat ook uit enkele briljante toespraken. Degene die op mij jaren geleden al veel indruk heeft gemaakt is zijn ‘Stanford Commencement Address‘ uit 2005. Ik weet niet of er iemand is die het nog niet kent ;-) Maar mocht dat zo zijn bekijk het dan eens, je zult zelden een zo onderhoudend en leerzaam relaas horen in 15 minuten. Scheelt minstens een paar meter management en zelfhulp boeken B-)

Mike (oktober/2011)

Posted in