Wat maakt de TED conferenties zo speciaal?
Vanuit eigen ervaring kan ik in elk geval zeggen dat ze inderdaad heel speciaal zijn. Ik heb de nodige conferenties mogen bezoeken maar ik heb nog niet meegemaakt dat bezoekers zo gemakkelijk contact leggen met elkaar. En stuk voor stuk zijn het relevante, inspirerende gesprekken.
Daarnaast is er heel weinig afstand tussen sprekers en bezoekers, overal vinden discussies plaats, ik heb diverse sprekers 1-op-1 vragen kunnen stellen over hun verhaal, erg leuk.
En de kwaliteit van sprekers is uitzonderlijk, waar een gemiddelde conferentie één of twee echt goede verhalen heeft is hier elke spreker heel goed. Dat wil zeggen: een goed verhaal, goed gebracht dat bovendien inspireert omdat het vragen oproept en je stimuleert je eigen context vanuit een ander perspectief te bezien.
Zo'n enthousiast relaas klinkt overdreven, te lang bij amerikanen rondgehangen zeker… ;-) Enfin, er is een eenvoudige oplossing, ga zelf volgend jaar!
TED crash & Tips
Een laatste waarschuwing bij de afsluiting was het 'gat' waar de gemiddelde TEDster in valt na een week TED: de TED crash. Slechte grap? Nee, het is inderdaad afkicken. Na 3 weken vakantie was ik bijna uitgestuiterd. Mijn familie begon het ook wel zat te worden dat ik bij elk gespreksonderwerp riep dat ik daar een geweldige presentatie over gezien had.
Ik ben zeker van plan de komende tijd wat aanbevelingen te doen zodra meer presentaties online komen. Een eerste selectie van talks die al online staan:
- Filosoof Alain de Botton over ontspannen omgaan met succes, erg leuk en onderhoudend, een prachtig verhaal vol zelfspot en relativeringsvermogen.
- 'Beeldhouwer' Willard Wigan over zijn micro-sculpturen (ze passen in het oog van een naald, ik heb ze bekeken onder een microscoop!). Willard is grappig, authentiek en aandoenlijk. Over kleine dingen die er toe doen, en werken tussen twee hartslagen en oppassen dat je niet per ongeluk je eigen werk opsnuift!
- Econoom Paul Romer over charter cities.Goede regels maken een stad/samenleving leefbaar of niet. Een interessante theorie over de constructie van leefbare steden. Wat zouden de regels zijn voor een school in een wereld met louter digitaal leermateriaal?
- Eric Giler van WiTricity demonstreert draadloze electriciteit! Een vinding @MIT, toegepast op bestaande telefoons, een Televisie, etc. Volkomen veilig, gebaseerd op een magnetisch veld dat heel vergelijkbaar is met het veld dat de Aarde heeft.
Enfin, ik zag ruim 100 verhalen @TED global 2009. Meer zodra ze online komen.
Mike (Augustus/2009)