Sir Ken Robinson, Creativity Expert: The second climate crisis

Er wordt in het onderwijs veel gesproken over noodzakelijke verandering. Het moet flexibeler, aantrekkelijker, professioneler, met minder uitval van leerlingen en ga zo maar door.
Sir Ken Robinson houd daar een verfrissend en fundamenteel ander perspectief naast. “Do schools kill creativity?” vraagt hij zich af in zijn geweldige presentatie op de TED conferentie. Die archieven van de TED conferentie (Technology, Entertainment & Design) vormen een goudmijn vol prachtige verhalen.
Sir-ken-robinson

Standup Comedy?

In een mix tussen standup comedy en een prachtig geformuleerd betoog uit Sir Ken Robinson zijn zorg over het gebrek aan aandacht voor de ontwikkeling van de creativiteit van de leerling.

De huidige schoolsystemen, ontstaan in het industriële tijdperk, smoren de creativiteit in elk kind is zijn analyse. En dit terwijl juist die creativiteit onze belangrijkste onderscheidende factor zal zijn in de steeds sneller veranderende wereld.

 

Royal Society of the Arts
Onlangs kwam ik ook Sir Ken’s presentatie tegen bij de Royal Society of the Arts. Hoewel deze presentatie een langere zit is (een uur vs. 20 minuten bij TED) is dit een boeiende nadere uitwerking van zijn eerdere betoog. Hij vergelijkt het gebrek aan aandacht voor de ontwikkeling van creativiteit in het huidige schoolsysteem met de klimaatcrisis die Al Gore ook bij TED voor het eerst onder de aandacht bracht. Sir Ken noemt dit ‘the second climate crisis’.

Waar Al Gore wijst op de roofbouw die we plegen op onze planeet trekt Sir Ken een parallel met de manier waarop we omgaan met mensen. We plegen roofbouw op de capaciteiten die mensen hebben door de eenzijdige nadruk op wetenschap en technologie. Die disciplines blijven natuurlijk belangrijk maar juist de creatieve vakken als dans, muziek, beeldende kunst, etc. ontwikkelen de bredere mogelijkheden van mensen.

Sir Ken schetst ook concrete mogelijkheden beide soorten onderwijs evenwichtiger te combineren in een nieuw schoolsysteem dat zich richt op de bredere ontwikkeling van onze jeugd. Enfin bekijk de presentaties, ze zullen je zeker inspireren.

Podcasts voor de Audiofielen
De DishyMix podcast met Sir Ken is ook de moeite waard als je met name in auto of trein tijd vind voor dit soort dingen. Ook Phorecast heeft een leuk interview gemaakt met Sir Ken met weer een iets andere draai aan het verhaal. Van de RSA presentatie is ook een podcast. Inderdaad de man boeit me B-)

Meer interessante Video

Registraties van presentaties van interessante denkers en doeners zijn een hele effectieve manier om hun ideeën tot je te nemen. Het gaat veel sneller dan hun boek lezen ;-). Have fun!

Mike (augustus/2008)