The Next Web – The Semantic Web?

Op 3 en 4 april 2008 bezocht ik de Next Web conferentie in de Westergasfabriek in Amsterdam. Opnieuw zeer de moeite waard, enerzijds veel startups met tips en trucs, anderzijds goede inhoudelijke verhalen. Onderstaand mijn belangrijkste leerpunten.

Web 2.0 Open?

Veruit de meeste nieuwe startups die presenteerden op de conferentie, of die genoemd werden door sprekers, houden zich bezig met het combineren van diverse reeds bestaande social networks. Het steeds weer opnieuw opbouwen van al je contacten, profiel gegevens etc. begint iedereen flink te vervelen. DE oplossing heb ik overigens nog niet gezien maar het is prettig te merken dat er aandacht komt voor de noodzaak tot openheid, transparantie en uitwisselbaarheid tussen Web 2.0 toepassingen en daarin vastgelegde gegevens. Kijk op dataportability.org voor meer informatie.


The Semantic Web

Met afstand het beste inhoudelijke verhaal was van Nova Spivack over de volgende stap op het web. Onze huidige manier van het zoeken op het web begint te falen, deze brute kracht statistische benadering legt het af tegen de alsmaar toenemende hoeveelheid informatie. Door het totaal ontbreken van enig begrip van de context van de informatie en de intentie van de zoekopdracht worden vooral irrelevante resultaten opgeleverd.
Zoek bijvoorbeeld op ‘Jaguar’ en je vind zowel de kat als de auto, om van pijnlijker verwisselingen maar niet te spreken.

Op het semantische web is data ‘slimmer’, de data zelf omvat ook informatie over haar betekenis en inzetbaarheid (metadata) en legt ook relaties naar andere relevante informatie. Hierdoor hoeven applicaties deze contextkennis niet te bevatten en kunnen daardoor eenvoudiger en generieker zijn.
Deze volgende stap op het web zal ons dichter bij de oorspronkelijke intentie van het web brengen, nl. betekenisvolle informatie, losjes gekoppeld waar relevant, eenvoudig doorzoekbaar en raadpleegbaar, kortom het web als geordende database.

Nu is deze  ontwikkeling eerder voorspeld, waarom gaat het deze keer wel gebeuren? Aanwijzingen daarvoor zijn de inmiddels ontwikkelde open standaarden als RDF, OWL, Sparql, SWRL en GRDDL die nodig zijn om het semantische web te construeren. Een sense of urgency begint ook te ontstaan, we hebben slimmere data en applicaties nodig om te kunnen vinden wat ons interesseert en wat voor ons belangrijk is in de overvloed aan informatie die elke dag op ons af komt.
Twine is een pragmatische implementatie van het semantische web door Rader Networks het bedrijf van Nova Spivack. Hier vind je een eerdere versie van zijn presentatie.


The cult of the amateur

Er was ook aandacht voor het inmiddels klassieke debat tussen diegenen die UGC waardevol achten en hun opponenten die dit als ruis beschouwen en kwaliteitsgaranties willen op hun informatie. In de documentaire ‘Wiki’s waarheid’ in VPRO’s tegenlicht wordt vooral Andrew Keen als spreekbuis van de criticasters van UGC aan het woord gelaten. De initiatiefnemers van Wikipedia leggen uit waar volgens hen de waarde zit.

Ikzelf ben vooral aanhanger van de veronderstelling dat waarheid nooit exact vastligt en daarmee onderhandelbaar is. Als we kinderen in ons onderwijs leren op basis van eigen onderzoek naar meerdere bronnen zelf een mening te vormen is dat in mijn beleving altijd superieur aan het klakkeloos aannemen van hetgeen gesteld wordt in een werk van een al dan niet gerenommeerd auteur van een al dan niet gerenommeerd uitgever.

Mike (april/2008)