Tech-podcast over techreuzen, hun invloed op het onderwijs en internationale privacyconflicten

In deze zevende tech-podcast bespreekt Michael van Wetering, expert innovatie bij Kennisnet, opvallende tech-ontwikkelingen uit het nieuws met Hans Pronk, expert internettechnologie. In deze aflevering gaan zij in gesprek over de invloed van grote technologiebedrijven op ons Nederlandse onderwijs, internationale discussies over privacy en de antitrust-hoorzittingen rond de grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Techreuzen en hun invloed op ons onderwijs
In hoeverre beïnvloeden de grote technologiebedrijven met hun producten het onderwijs in Nederlandse scholen? Waar houdt marketing op en bepalen producten hoe onderwijs wordt gegeven? Welke invloed heeft de samenwerking van besturen binnen SIVON op de dynamiek tussen markt en scholen?
Het onderwijs zet stappen vooruit in de omgang met technologie en moeten daarin niet onderschat worden. Daarbij is aandacht nodig voor de positie van zowel leerlingen als leraren.

Drieluik NRC artikelen: ééntwee en drie.

Internationale privacyconflicten
Welke gevolgen heeft het wegvallen van de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten? Geeft dit problemen bij het gebruik van programma’s zoals Gsuite of Office365? En waar gaat het nu eigenlijk om met al dat gedoe rond 5G-apparatuur van Huawei en sociale media app TikTok? Spoiler alert: de soep wordt wederom niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Wij komen tot de conclusie dat er vooral sprake is van internationale handelspolitiek, maar waakzaamheid rond de privacy van leerlingen en leraren blijft natuurlijk geboden.

Nieuwsbrief ICTrecht

Antitrust-hoorzittingen in de Verenigde Staten
Is er sprake van een te grote machtsconcentratie bij de grote Amerikaans technologiebedrijven? Belemmeren zij gezonde concurrentie en innovatie met hun online marktplaatsen? Apple, Facebook en Google werden aan de tand gevoeld. Microsoft vreemd genoeg niet. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven is onze indruk.