It's right to be wrong

Michael van Wetering ✝ 2021

​Strategic Advisor Innovation, interpreter on technology for education

Als het werkt mag het ook leuk zijn! Ervaringen met Podcasting

PodcastIk liep al een tijd rond met het plan een podcast te maken over ICT ontwikkelingen en hun betekenis voor onderwijs. Daar schrijf ik graag over maar erover praten werkt vaak nog beter. De podcast zou een gesprek moeten zijn, dan kun je elkaar aanvullen en vragen stellen.

Ik ken twee goede voorbeelden waar ik dit idee van heb opgepikt:

  1. One more thing logo‘One More Thing’, een internationaal bekende maar puur rotterdamse podcast (en grootste internationale apple community blog!) van self-proclaimed Apple fanboys die ook erg leuk is als je zelf die fanboy (nog) niet bent. Meestal een half uur tot een uur actuele Apple noviteiten en vragen van luisteraars.
    Full disclosure: ik sta zelf niet helemaal neutraal t.o.v. de makers, daarover straks meer.
  2. Gillmore-gang-test-pattern‘The Gillmor Gang’, een vodcast onder de vlag van Techcrunch die, als je Steve Gillmore’s zelfingenomenheid als host negeert, regelmatig grootheden als Doc Searls, Robert Scoble, Keith Teare, Dan Farber, Michael Arrington en enkele lokale zeer goed ingevoerde techneuten te bieden heeft. Altijd een interessant gesprek over actuele ontwikkelingen in de (Silicon Valley) IT industrie, uncut en dus veel ongein en gepruts met skype verbindingen die gewoon in de uitzending blijven zitten, reken op minstens anderhalf uur.

Maar ja, je kent het wel, geen (priori)tijd en geen resources om het concreet te maken. En met wie kun je zo’n gesprek voeren?
Toen kwam de reorganisatie bij Kennisnet langs begin dit jaar. We hebben een flinke kanteling uitgevoerd waarbij we ons richten op drie belangrijke publieke taken waaronder innovatie. Laat ik nu de gelukkige zijn die dat laatste mag oppakken met een team gedreven mensen.

Talenten boven functieomschrijvingen

Mijn innovatie team bestaat uit mensen met officiele functienamen als projectmanager, webredacteur of communicatieadviseur, maar als je hun individuele talenten en belangstelling leert kennen wordt het pas echt interessant. Zo is Wietse een projectmanager maar volgt hij uit belangstelling alle bewegingen in de ICT wereld, met name ook de Blog en Game-wereld. Lucas is webredacteur maar is toevallig(?) 1 van de 3 makers van eerdergenoemde ‘One More Thing’ podcast die intussen 267 keer is gemaakt in de afgelopen 7 jaar en een grote groep volgers kent via de gelijknamige blog.

Mijn Kennisnet collega van de unit Expertise Frans Schouwenburg is een zeer gewaardeerd spreker in het onderwijs en weet heel goed wat er speelt bij instellingen. Olaf die onze ‘Verdieping’ bestiert zit bovenop de nieuwste apps, video’s en ander materiaal. Er begon zich een mooie mix van interesses en invalshoeken af te tekenen. De gesprekspartners waren er dus opeens en ik vind het erg leuk dat het een dwarsdoorsnede is van onze organisatie, het kenmerkt de grote improvisatie factor die we er bewust in proberen te houden.

Gamification en Jane McGonigal’s ‘Reality is Broken’

Intussen hebben we met ontzettend veel plezier en ogenschijnlijk gemak, vooral dankzij Lucas’ grote ervaring, in 3 maanden al 7 podcasts gemaakt waar ik oprecht trots op ben. Niet omdat het niet beter kan, maar omdat we snel leren, hard werken aan goede onderwerpen en steeds meer mensen weten te betrekken bij de onderwerpen die we kiezen. Onze laatste podcast voor de zomervakantie is daar een goed voorbeeld van. Met Thijs de Vries maakten we een podcast over ‘Gamification’, een onderwerp bovenin de hype-cycle dat we wat dichter bij de onderwijspraktijk willen brengen.

Dit onderwerp greep mij met name na lezing van ‘Reality is Broken’ van Jane McGonigal, gebaseerd op jarenlang onderzoek naar ‘Alternate Reality Games’. Hierbij worden spel-elementen toegevoegd aan bestaande ‘echte’ taken en plichten die door het spel leuker, uitdagender en/of motiverender worden gemaakt. Haar TED talk van begin dit jaar ‘The game that can give you 10 extra years of life’ is de moeite waard om te bekijken.

You ain’t heard nothing yet ;-)

Na de zomervakantie pakken we de draad weer op, eind augustus hebben we weer een afspraak staan met het podcast team. We krijgen regelmatig feedback en die is erg welkom. Soms even slikken, iemand duidde onze bewust gekozen informele setting als ‘borrelpraat’. Hadden we al gezegd dat we constructieve feedback het meest waarderen ?-)

Die krijgen we ook t.a.v. onderwerpen en andere verbeterpunten, daar ben ik erg blij mee. We zijn immers pas begonnen en nu al mogen we soms 1000 ‘luisteraars’ voor een aflevering noteren. Superleuk dat iets dat zoveel plezier geeft om te maken ook aanslaat.

Mike (Juli/2012)

Posted in