It's right to be wrong

Michael van Wetering ✝ 2021

​Strategic Advisor Innovation, interpreter on technology for education

Mobiele Toepassingen: Studiedag @ROC West-Brabant

Afgelopen vrijdag 27 november jl. organiseerde ROC West-Brabant een studiedag voor haar docenten. Ik verzorgde een workshop over Mobiele Toepassingen, een onderwerp dat in het Kennisnet SURFnet innovatieprogramma uitgebreid is onderzocht. Materiaal genoeg dus! Onderstaand mijn presentatie, zoals gebruikelijk te downloaden van slideshare (dan zijn de video’s ook te bekijken). Zie onderaan het bericht enkele verwijzingen naar de video’s en URLs in de presentatie.


Waar en wanneer mobiel?

Ook de mobiel (smartphone of PDA) heeft haar passende plek in de ICT infrastructuur die onderwijs faciliteert. Klein/compact, zeer draagbaar en steeds goedkoper continu verbonden met het Internet. Welke unieke mogelijkheden biedt een dergelijk apparaat? Met GPS, een digitaal kompas en een camera aan boord is de mobiel ‘locatie bewust’. GPS zegt je waar je bent, het kompas duid de richting waarin je kijkt en de camera levert het beeld. Deze unieke combinatie maakt het mogelijk nauwkeurige, locatie specifieke informatie toe te voegen aan het camerabeeld. Dit noemt men ook wel mobile augmented reality. Een heel aardig voorbeeld biedt layar.com. De toepassingen zijn vrijwel onbeperkt, geschiedenis les terwijl je door de stad loopt of informatie over flora en fauna tijdens een wandeling door het park.

Een veel eenvoudiger, heel praktisch en daarmee heel effectief voorbeeld dat al volop in het onderwijs gebruikt wordt is het door de Digitale School ontwikkelde WRTS. Met dit online overhoorprogramma kun je lijstjes met woorden oefenen. Met de webversie kun je lijsten maken of bestaande lijsten hergebruiken. Maar met WRTS voor mobiel kun je ook onderweg naar school in bus, tram of trein met dezelfde woordenlijstjes oefenen. Duidelijk een toepassing die perfect past voor eenvoudig onderweg gebruik. Een uitstekend voorbeeld van het uitnutten van de specifieke plaats en tijd waar de mobiel de beste keuze is.

Mike (november/2009)

Overzicht van bronnen:

  • Video generatie KPN – verstoppertje (oud en nieuw spelen) hier.
  • Video over mobile learning hier.
  • Voor de liefhebber ook de video over kat herders hier
  • Last but not least vind je hier de video van Microsofts Office Labs Vision 2019.